In memoriam Roel Boerma

Groningen, 5-8-1960 Tiel, 23-6-2013

Rouwkaart Roel Boerma gesneden onder

Als enthousiaste vader van twee kinderen die bij de atletiekvereniging Astylos sportten was Roel Boerma, samen met zijn vrouw, bij iedere activiteit aanwezig. Voorzien van de onafscheidelijke camera resulteerde dat in mooie actiefoto’s van diverse jonge Astylos-atleten. Vervolgens besloot hij om zelf de beginnerscursus voor hardlopers bij Astylos te gaan volgen, waar hij met veel plezier naar toe ging. Sporten deed hij al vanaf zijn jonge jaren, eerst voetbal en vervolgens jarenlang volleybal. Het hardlopen was echter eind december 2011 voorgoed voorbij. Op 28 december 2011 werd er darmkanker met diverse uitzaaiingen naar de lever geconstateerd. De levensverwachting stond, afhankelijk van het aanslaan van de diverse intensieve chemokuren en een geslaagde operatie van de primaire darmtumor, op een aantal jaren.

Helaas zijn dat, ondanks de deskundige inzet van de oncoloog in het Ziekenhuis Rivierenland Tiel en later in het Utrechts Medisch Centrum, slechts 18 maanden geworden. Maar in al die tijd is de positieve houding van Roel, de openheid en betrokkenheid naar anderen toe tot een inspiratie voor velen geweest.

Bij de aanvang van de eerste Roel Boerma loop in mei 2012 was Roel zichtbaar ontroerd door de grote opkomst van hardlopers en wandelaars. Bij de tweede editie in maart 2013 was hij verheugd dat hij zelf een klein stukje mee heeft kunnen wandelen. De mededeling van Astylos begin juni 2013, dat de Roel Boerma wandel- en trimloop een jaarlijks terugkerend evenement zou blijven, was werkelijk hartverwarmend. Hij had toen namelijk net van de oncoloog te horen gekregen dat hem slechts enkele weken restten…
Een deel van een berichtje die Roel via e-mail heeft verstuurd naar de achterban die aldoor heeft meegeleefd laat de levenslust van hem zien:

********************************************************************************

… Verder zijn we bezig geweest om wat leuks te organiseren. De Roel Boerma Trimloop vorig jaar was wat ons betreft een fijn succesje. De atletiekvereniging Astylos en de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland Tiel vonden dit voor herhaling vatbaar. (En ik natuurlijk ook.)
Dat is dan ook de reden geweest om de koppen bij elkaar te steken voor 2013. Om ook de wandelaars nog meer te stimuleren mee te doen wordt de benaming de Roel Boerma Wandel & Trimloop. Wij, Astylos en de Stichting Vrienden en als gezin, nodigen jullie dan ook van harte uit om deel te nemen aan de:

Roel Boerma Wandel & Trimloop
24 maart 2013
11.00u bij de ingang van Ziekenhuis Rivierenland Tiel

Wij waren zeer verrast toen wij vorig jaar hoorden wat de totaalopbrengst van de RB Trimloop was. De € 1500,- die de trimloop had opgebracht is zeer goed besteed. Ik heb met eigen ogen kunnen zien wat er mede met deze opbrengst is gerealiseerd op de Paramedische afdeling van het Ziekenhuis. Dit jaar gaat de opbrengst van de Roel Boerma Wandel & Trimloop (samen met de overige opbrengst van de lichtjesactie) ingezet worden voor het realiseren van waardige en rustgevende waakkamers. De plaats voor veel mensen in de laatste levensdagen die dat om medische redenen niet thuis kunnen volbrengen. Klinkt heftig, maar door jullie bijdragen aan de RB Wandel & Trimloop c.q. de lichtjesactie wordt het juist een mooie plaats om te zijn.

Ik zie jullie graag op 24 maart. Wie weet loop ik zelf wel mee?.

Roel

**********************************************************************************